RESIPI BIHUN
GORENG
|
Rendam sepeket bihun (400 gram) 30 minit. Toskan. Bahan Tumbuk/Kisar : 3 ulas bawang putih. 2 biji bawang merah. 3 tangkai cili kering. 1 mangkuk kecil ikan bilis. Panaskan 3 sudu minyak masak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan : 2 sudu cili giling. 3 sudu sos cili. 3 sudu sos tiram. 3 sudu kicap manis. 1.5 cawan air masak. 1 sudu kecil garam. Sedikit Ajinomoto. 5 batang sosej dipotong kecil. 1/4 batang lobak dihiris kecil. 2 kelopak kobis diracik. Biarkan mendidih. Masukkan bihun. Potong-potong bihun. Gaul hingga sebati. Bila bihun dah lembut, Masukkan : sedikit daun kucai. segenggam taugeh. Alhamdulillah. |
03/02/2015
|