.......

Saturday, 14 February 2015

Resipi Mee Goreng Basah

RESIPI MEE GORENG BASAH

Masakan Untuk 2 Pinggan

Sedia bahan : 15 minit


3 sudu minyak masak

½ biji bawang besar (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)

100 gram isi ayam (potong dadu)

1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat
1 sudu kicap manis
½ sudu gula

1 cawan air (250 ml)

4 helai sawi (ketuk batangnya)(potong jarak 2 cm)
1 biji tomato (potong  6)

225 gram mee kuning (basuh & toskan)

1 biji telur (dipukul)

1 sudu kecil garam

1 biji limau kasturi
1 batang daun sup




Memasak :10 minit


Panaskan minyak masak.

Tumis bawang besar & bawang putih hingga naik bau.

Masukkan isi ayam & masak hingga ia bertukar ke warna putih.

Masukkan bahan sos, kicap & gula.

Masukkan setengah cawan air. Gaul rata.

Masukkan batang sawi.
Masukkan sawi.
Masukkan tomato.

Masukkan mee. Gaul rata.

Masukkan baki air. Gaul rata.

Masukkan telur di tengah.
Biarkan 1 minit.
Gaul rata.

Taburkan garam. Gaul rata.

Matikan api.

Perahkan limau kasturi. Buangkan bijinya.
Taburkan daun sup.

15/02/2016