RESIPI MEE
GORENG BASAH
|
|
Masakan Untuk 2 Pinggan
Sedia bahan : 15 minit
3 sudu minyak masak
½ biji bawang besar (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
100 gram isi ayam (potong dadu)
1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat
1 sudu kicap manis
½ sudu gula
1 cawan air (250 ml)
4 helai sawi (ketuk batangnya)(potong jarak 2 cm)
1 biji tomato (potong 6)
225 gram mee kuning (basuh & toskan)
1 biji telur (dipukul)
1 sudu kecil garam
1 biji limau kasturi
1 batang daun sup
|
Memasak :10 minit
Panaskan minyak masak.
Tumis bawang besar & bawang putih hingga naik
bau.
Masukkan isi ayam & masak hingga ia bertukar ke warna
putih.
Masukkan bahan sos, kicap & gula.
Masukkan setengah cawan air. Gaul rata.
Masukkan batang sawi.
Masukkan sawi.
Masukkan tomato.
Masukkan mee. Gaul rata.
Masukkan baki air. Gaul rata.
Masukkan telur di tengah.
Biarkan 1 minit.
Gaul rata.
Taburkan garam. Gaul rata.
Matikan api.
Perahkan limau kasturi. Buangkan bijinya.
Taburkan daun sup.
|
15/02/2016
|